Aiheen kuvaus

  • Suomenhevoset saduissa ja tarinoissa

    Tässä osiossa tutustutaan suomenhevoseen satujen ja tarinoiden kautta. Sadut sisältävät  opettavaisia teemoja, joista saa keskustelunaiheita. Alustalle kootaan myös suomenhevosiin liittyviä askartelu- ja puuhamateriaaleja. 

    Suomenhevonen rikastaa kulttuuriamme ja kulttuuriperintöämme monin eri tavoin: siitä on tehty kirjoja, se esiintyy kirjallisuudessa, taiteessa, runoudessa, tarinoissa, loruissa ja lauluissa. Siitä on näytelmiä, elokuvia ja paikannimiä sekä lukuisa joukko muita. Viimeisimpänä elokuvana vuonna 2018 valmistunut elokuva Saaga S – satu suomenhevosesta. Se kertoo kolminkertaisesta ravikuningattaresta Saaga S:stä. Elokuvan ohjasi ja tuotti Kai Kuntola. Elokuva voitti ensimmäisen palkinnon parhaana ulkomaisena dokumenttina New Yorkissa Equus Film Festivaaleilla.

    Aineiston avulla on mahdollisuus oppia suomenhevosen merkityksestä suomalaisen ihmisen rinnalla, sen elämästä ystävänä ja kaverina, väreistä, merkeistä ja muista tunnuspiirteistä mukavan puuhan ja tekemisen parissa. Aineistoon lisätään myöhemmin myös tunnetaitokortit erilaisten tunteiden sanoittamiseen ja ilmaisemiseen, suomenhevosen näköisissä tunnetiloissa. Suomenhevosethan tunnetusti tuntevat paljon ja ilmaisevat tunteitaan hyvin monipuolisesti ja ilmeikkäästi. Niiden avulla voi oppia myös tunnistamaan omia tunnetiloja.

    Satujen tarinoissa luodaan ystävyyttä, ollaan rohkeita ja uteliaita,  kannustetaan luonnossa liikkumiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, mutta ollaan myös hassuja ja tykätään ihan hirveästi eläimistä. Mielikuvitus on ihana asia maailmassa ja siihen uppoutuminen tuo ihan uusia värejä ja kokemuksia arkeen. Sadut ja materiaalit löydät alla olevasta valikosta. 

    Karkki ja Kristalli seikkailee metsässä. Piirros Emmi Kemppainen.
    Karkki ja Kristalli seikkailevat metsässä. Kuvitus Emmi Kemppainen.

    Aineistoista löydät:

    - kolme satua - tulossa myöhemmin

    - tulostettavia värityspohjia

    - Suomenhevonen-muistipeli

    Hypätään satujen ja tarinoiden maailmaan, tervetuloa!

    Tekstit: Jaana Strömberg, Tiina Levander, Sanna Ahova ja Nella Ahova.