Aiheen kuvaus

  • Suomenhevonen ystävänä ja työkaverina

    Suomenhevosen merkitys suomalaisille ihmiselle on pitkä ja voimakas. Osaa meitä se on koskettanut palvellessaan rintamalla ja jälleenrakentamassa Suomea. Suomenhevonen on elänyt suomalaisen ihmisen rinnalla samat yhteiskunnan eri vaiheet kuin me ihmisetkin. Suomenhevonen on aina ollut arvokas omistajalleen. Sen kanssa on aina jaettu ilot, murheet ja surut sekä suuret ja pienet tapahtumat. Sen kaulaa vasten on monet itkut itketty ja monet naurut naurettu. Monissa kahvipöydissä ja keskusteluissa tuleekin usein esille, että monet ihmisetkin tunnetaan suomenhevosistaan.


    Suomenhevoset ovat herkkiä ja senkin vuoksi yleensä helposti oppivia. Ne oppivat ymmärtämään sanoja, eleitä ja toimintojen ketjuja sekä ihmisten sanatonta viestintää. Ne ovat hyvin herkkiä lukemaan ihmistä. Suuri ja massava koko saattaa antaa sellaisen vaikutelman, että ne ovat raskaita ja vaikeita käsitellä. Sitä ne eivät ole, jos ne tietävät mitä niiltä pyydetään ja jos ne ovat huolellisesti tehtäviinsä koulutettuja. Suomenhevosen kanssa opitaankin pyytämään asioita ilman liiallista voimankäyttöä ja käsittelijänkin täytyy tietää mitä ja miten hevoselta aikoo pyytää.  Pyynnöt tulee myös esittää niin, että pyyntöihin ei liity aggressiivisuutta tai liikaa voimaa. Suomenhevosen kanssa oppii myös helposti tunnistamaan ja säätelemään omia tunteitaan.

    Suomenhevoset toimivat nykypäivänä mm. ratsastuskoululuissa suosittuina opetushevosina, ravihevosina, terapiahevosina kuntoutuksessa, vaellusratsuina, monipuolisina harrastehevosina, työhevosina, urheiluhevosina, matkaratsuina, lännenratsuna ja vaikka marjastajan kaverina metsässä. Tai lenkkeilijän lenkkeilykaverina. Nykyään suomenhevosten käyttö myös hevosavusteisessa terapia- ja ohjaustyössä on lisääntynyt suomenhevosen ilmeikkyyden, herkkyyden ja monikäyttöisyyden vuoksi. Suomenhevonen hyvin kohdeltuna haluaa myös olla kontaktissa ihmisen kanssa ja tehdä asioita hyvässä yhteistyössä.

    Suomenhevosen omistajilla on myös usein laaja ystävä- ja kaverijoukko. Facebookissa on mm. ”suomenhevonen, paras hevonen” -ryhmä, jossa kokoontuu aktiivisia suomenhevosihmisiä jakamaan kokemuksiaan. Siellä jaetaan yhteiset ilot ja surut, kysytään ja saadaan neuvoja sekä ihan vaan tutustutaan ja verkostoidutaan.

    Suomenhevoset ovat arvostettuja kaikissa tehtävissä, mitä niiden kanssa tehdään. Ravivalmentajalle se on arvokas työkaveri, kasvattajalle se on arvokas siitostamma tai -ori, ratsastuskoulujen omistajille se on arvokas opettajakaveri ja arvokas kenelle vain, kuka niiden kanssa toimii. Metsätyössä suomenhevonen voi liikkua pienessä tilassa ja metsänpohjaa rikkomatta, joten se on myös siinä tehtävässä arvokas. Se kerää ympärilleen suuria fanijoukkoja, joista osoituksena on mm. Kuninkuusravit ja Suomenratsujen Kuninkaalliset, joissa yleisömäärät ovat suuria.

    Teksti: Jaana Strömberg, Tiina Levander, Sanna Ahova ja Nella Ahova.