Aiheen kuvaus

  • Suomenhevonen työhevosena

    Suomenhevonen on vetokyvyltään ja -taidoltaan ylivertainen vetäjä, kun sitä mitataan omalla elopainolla ja kuormalla. Se pystyy vetämään jopa kaksi kertaa oman painonsa verran kuormaa. Sillä on vahva takaosa ja voimakas ponnistus, jolla se pysty irrottamaan kuorman liikkeelle ja kuljettamaan sitä erilaisissa maastoissa.

    Suomenhevonen on tehnyt kunnioitettavan urakan Suomen historian kaikissa yhteiskunnan eri vaiheissa: se on osallistunut sotiin, jälleenrakentanut Suomea maa- ja metsätöissä ja vieläkin sen arvo metsätyössä näkyy herkillä ja aroilla metsäalueilla. Sodissa hevoset ovat vetäneet tykkejä, ruokaa ja tarvikkeita sekä toimineet huoltotehtävissä tiettömillä taipaleilla.

    Työhevostyötä ja -perinteitä Suomessa ylläpitää Suomen Työhevosseura ry ja Työhevosharrastajat sekä lukuisat alan harrastajat.

    Työhevoskilpailuja on mm. Työmestaruudet, kyntökilpailut ja vetokilpailut sekä monia muita kilpailuja. Suomenhevosen monipuolisuus mahdollistaa sen, että jopa menestynyt ravihevonen voi kilpauran jälkeen toimia työhevosena ja osallistua jopa työmestaruksiin. Tästä osoituksena mm. Suikun Lukko, joka voitti v. 2011 työmestaruudet Jyväskylässä.

    Teksti: Jaana Strömberg, Tiina Levander, Sanna Ahova ja Nella Ahova.