Aiheen kuvaus

  • Mikä on Suomenhevosen päivä?


    Suomenhevonen sai vuonna 2007 kulttuuriministeriltä kansallishevonen-kunnianimen ja omaksi liputuspäiväkseen 6. syyskuuta. Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry suosittelevat liputusta kansallishevosemme kunniaksi. Suomenhevosella on arvokas historia ja suuri merkitys suomalaisen yhteiskunnan kehityksen vaiheissa ja hyvinvoinnin rakentamisessa!

    Kaikkiin aikoihin ja historian vaiheisiin sopeutunut suomenhevonen voi nykymaailmassakin varsin hyvin. Monipuolinen ammatti- ja harrastuskenttä ylläpitää ja kehittää niin perinteisiä kuin uusiin tutkimustuloksiin ja hevosen hyvinvointiin perustuvia hevosmiestaitoja. Ja yhä edelleen hevostaidot siirtyvät talliympäristössä sukupolvelta toiselle – niin harrastusten kuin kansainvälisesti korkeatasoiseksi arvostetun hevosalan koulutuksen kautta.

    Yksi tärkeimmistä suomenhevosen elävän perinteen ylläpitäjistä ovat suomalaiset hevoskasvattajat, joista suurimalle osalle hevoset ovat perheenjäseniä ja varsojen kasvatus elämäntapavalinta. Suomen Hippos tukee suomenhevosten kasvatusta muun muassa erilaisin palkitsemiskäytännöin.

    Suomenhevosen merkitys on tunnustettu ja sen elinvoimaisuuden eteen tehdään töitä myös päättäjätasolla: suomenhevonen on kirjattu YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön ja Euroopan Unionin alkuperäisrotujen luetteloon. 

    Suomenhevosiin liittyvä tietotaito on hyväksytty myös Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2017. Jokainen suomenhevosen ystävä vaalii perintöä osallistumalla, kartuttamalla omia taitojaan ja viestimällä omista mielenkiinnon kohteistaan myös hevosalan ulkopuolelle. Ja tietenkin viettämällä suomenhevosen juhlapäivää 6.9.!

                                                                           

    Vuonna 2021 Suomen Hippos haastoi ensimmäistä kertaa suomenhevosihmiset kautta maan toteuttamaan yhteistä juhlapäivää erilaisten tapahtumien kautta, ja suomenhevonen nähtiin tuolloin niin kouluilla, toreilla ja vanhainkodeissa - unohtamatta tallien avoimia ovia ja kaupunkikulkueita! 

    Niin ikään viime vuonna suomenhevosväki kokosi voimansa, ja suomenhevosen tunnettuuden edistämiseksi julkaistiin myös uusi verkkosivusto www.suomenhevonen.fi, joka kokoaa yhteen suomenhevosta koskevaa tietoa ja muun muassa ohjaa ja kannustaa suomenhevosen kanssa harrastamisen pariin.

    ”Suomenhevonen on erittäin tärkeä osa maamme historiaa ja kulttuuria, joten toivon, että yhteisellä työllä ainutlaatuinen alkuperäinen hevosrotumme saa lisää ansaitsemaansa näkyvyyttä ja arvostusta. Suomenhevonen ja sen ympärillä järjestettävä toiminta on parhaimmillaan elävän kulttuuriperinnön säilyttämistä. Suomenhevonen on maailman monipuolisin hevosrotu, monelle tärkeä harrastus- ja kilpakumppani ja sen vaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan ja elinkeinotoimintaan”, pohtii Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää.

    Teksti: Suomen Hippos ry 

    Lisätietoa suomenhevosesta:
    Suomenratsut ry
    Suomenhevosliitto ry
    Suomenpienhevosyhdistys ry
    Suomen Työhevosseura ry (Facebook)
    Suomen Ratsastajainliitto ry


                                           

    Jaa suomenhevosen päivän tunnelmia sosiaalisessa mediassa – hyödynnä sinulle mieluisat kanavat sanoin, kuvin ja videoin aihetunnisteella #suomenhevonen #suomenhevosenpäivä #aitosuomalainen #suokkionkaikkien!