Suomenhevonen ravihevosena

Suomenhevosia kilpailee raviradoilla vuosittain n 3000 kappaletta. Se on maailman nopeimpia kylmäverisiä ravihevosrotuja. Kehitys ravihevosten nopeudessa ja ennätyksissä on ollut nousujohteista 1900-luvulta tähän päivään saakka.


Ravikilpailuihin osallistuvan hevosen kunto rakennetaan periaatteiltaan samalla tavalla kuin ihmisurheilijoillakin. Valmennuksessa pitää toteutua tarkoituksenmukaisen liikunnan, hyvän ravinnon ja riittävän levon yhdistelmä. Suomenhevoset ovat ravihevosina yleensä jaksavia ja kestäviä, kun niiden pohjakunto on huolellisesti rakennettu. Nopeus kehittyy yleensä uran ja rutiinien myötä.

Suomenhevonen aloittaa kilpauransa aikaisintaan 3-vuotiaana syksyllä, monet myöhemminkin. Päästäkseen kilpailemaan suomenhevosen pitää suorittaa hyväksytysti koelähtö.

Nuoren suomenhevosen raviuran alku on hyvä aloittaa ns. nollasarjoissa, joissa kilpailevat hevoset, jotka eivät ole vielä voittaneet urallaan rahaa. Nollasarjat kehittävät hevosta pikkuhiljaa porukassa juoksemiseen, ympäristön koneisiin ja ääniin, kuulutuksiin, valjastuskatoksiin ja kaikkiin mahdollisiin käytäntöihin, jonka sen halutaan oppivan hyvin. Tämä alkuvaihe on tärkeä ottaa maltilla, kun halutaan pitkäikäinen ja kestävä kilpahevonen, joka tekee työtään mielellään. Nollasarjoista edetään kehityksen ehdoilla sarjoissa eteenpäin aina avoimin sarjoihin asti, jos hevosen taidot ja kyvyt sinne asti riittävät.

Kasvattajat voivat halutessaan maksaa varsan ennakkomaksullisiin kilpailuihin, joita on mm: Derby, Kriterium, Villimiehen tammakilpailu, Pikkupelimanni, Oulu Express, Satakunta-ajo, Ilkka-ajo, Suur-Hollola ja Tammaderby. Ennakkomaksuja aletaan maksaman varsan ollessa vuoden ikäinen. Ennakkomaksulliset suurkilpailut ovat suurimmaksi osaksi nuorten hevosten ikäluokkalähtöjä.

Ravihevosen toivotaan yleensä olevan pitkäaikainen ja terve kilpahevonen. Hevosia hierotaan, hoidetaan ja valmennetaan monipuolisesti. Niitä käytetään eläinklinikalla tarvittaessa, kengitetään ja pidetään palautumisjaksoja hevoselle sopivin väliajoin.

Suomenhevosravurit ovat haluttuja kilpahevosia ja niitä on yleensä vain vähän myynnissä. Kilpahevosten kimppaomistaminen on hyvä keino päästä pienemmillä resursseilla mukaan hienon hevosen osaomistajaksi.

Suomenhevonen saa kilpailla Suomessa 15-vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen se usein siirtyy toisiin tehtäviin, mm. harrastehevoseksi, opetushevoseksi tai seurahevoseksi.

Suurinta ja arvostetuinta mitä Suomessa suomenhevonen voi ravihevosena voittaa on Ravikuningas- tai Ravikuningatar-titteli. Se on monen suomenhevosvarsan omistajan haave. Ravikuninkaat ja -kuningattaret kirjautuvat historian kirjoihin erittäin arvostettuina.

Teksti: Jaana Strömberg, Tiina Levander, Sanna Ahova ja Nella Ahova.

Senast ändrad: tisdag, 3 september 2024, 13:39